Nezvestoba in klinična praksa

Nezvestoba in klinična praksa

Knjiga je namenjena psihoterapevtom, ki se srečujejo s primeri partnerske nezvestobe, pa tudi vseim laikom, ki želijo bolje razumeti sami sebe in svoj partnerski odnos.

ZAPOMNITE SI:
Raziskovalci dokazujejo, da so afere simptom problemov v zakonu. Nezvestoba nakazuje, da v odnosu manjka pomemben čustveni element, kot sta na primer sposobnost vzdrževanja intimnosti ali konstruktivno razreševanje konfliktov.

Zakonca Ema in Mark sta se oba soočala z neznosno čustveno stisko in sta ta čutenja uravnavala s prekinitvijo stika med njima. To se je znotraj zakona po večini kazalo tako, da sta se verbalno napadala, drug drugega kritizirala in se umikala v samoto. Emina nezvestoba je predstavljala le še bolj drastičen način prekinitve stika. Terapija je bila usmerjena v prepoznavanje njune čustvene dinamike, naslavljanje, interpretiranje in soočenje s čutenji, ki so bila ob prihodu na terapijo pri zakoncih zelo okrnjena.

Skozi prelomne terapevtske trenutke sem v novi knjigi pripravila opis in razlago temeljnih afektivnih dinamik, ki potekajo v terapevtskem procesu po odkritju afere. Odseke mojih pogovorov z Emo in Markom spremljajo analize njunih destruktivnih vzorcev komunikacije, iskanje vzrokov za nezvestobo in druge težave v njuni zvezi in nato primeri regulacije preteklih izkušenj, ki so partnerjema omogočili vzpostavitev zdravih medosebnih odnosov.

Knjigo lahko naročite na spletni strani www.buca.si