Partnerska psihoterapija

psihoterapija-partnerska

Odnos je sestavljen iz dveh posameznikov, ki prineseta v odnos vsak svoja prepričanja, pričakovanja, vrednote, obrambne mehanizme itd. Vsak odnos je unikaten in razvije svoje kvalitete in vzorce (npr. vzorec komuniciranja, način reševanja problemov, pravila itd.). Terapevtski proces odpira prostor, v katerem se terapevt poveže s parom v tistih točkah, kjer se partnerja sicer odmakneta drug od drugega.

Tako zdravljenje nezvestobe kot tudi drugih individualnih ali medpartnerskih vprašanj zahteva fleksibilen terapevtski pristop, ki jemlje na znanje potrebe medpartnerskega sistema, medpartnerskih težav, partnerjev kot individuumov in vlogo terapevta.

Če ste se vi ali pa vaš partner zapletli v afero, potem potrebujete temeljit in strokoven načrt vaše poti okrevanja. Na praktični ravni potrebujete konstruktivne poti soočenja in razumevanja, kaj, kako in zakaj se vam je pravzaprav zgodilo. Obdobje po aferi lahko partnerjema, ki sta še vedno predana zakonu, ponudi, da okrepita vez. Odkrivanje ranljivosti velikokrat vodi v intimnejšo vezo. Če se oba odločita, da ostaneta in se posvetita svojemu odnosu, je prvo, kar se mora ponovno vzpostaviti, varnost, zaupanje in naklonjenost. Morda sta si nasprotnih mnenj o tem, koliko o aferi govoriti, saj je težko vedeti, koliko povedati in kdaj. Težko je tudi vedeti, kako biti v podporo partnerju, ko je ta histeričen ali depresiven in kako živeti z vsakodnevnimi obveznostimi, ne da bi še dodatno povzročili škodo sebi in drugemu.